IG&D Doetinchem

Login

Effeqtief

Rober Dijkhuizen van Effeqtief helpt bedrijven succesvol te veranderen. Of nog beter: hij helpt bedrijven de transformatie te maken naar continu verbeteren. “Je kunt het ook anders omschrijven”, stelt de verandermanager. “Want eigenlijk help ik bedrijven met meer geld verdienen.” Een kennismaking.
Bedrijfskundig
Rober Dijkhuizen heeft al aan heel wat directietafels gezeten. Van bedrijven die zijn vastgelopen omdat de structuur niet meer bij het bedrijf past. Of omdat de medewerkers niet in de veranderingen zijn mee te krijgen. Maar ook van bedrijven die worstelen met de vraag: welke richting moeten we op? Rober Dijkhuizen: “Ik heb een bedrijfskundige achtergrond, al tijdens mijn opleiding specialiseerde ik mij in de richting logistiek en economie. Juist dat specialisme is er om bedrijven te helpen bij veranderingen en om ook continu te blijven veranderen.”
Prettige aanvulling
Jarenlang werkte Rober Dijkhuizen in loondienst. De laatste acht jaar vervulde hij een directierol bij een bedrijf in de machine- en apparatenbouw. De planning, inkoop, productieafdeling en de wereldwijde export waren zijn verantwoordelijkheidsgebieden. “Het werk was strategisch, relaties waren belangrijk en ik stuurde mensen aan. Die ervaring, in combinatie met de ervaringen uit de jaren daarvoor als inkoop- en logistiek manager, blijkt voor veel bedrijven een prettige aanvulling op waar zij zelf goed in zijn. Toch duurde het jaren voordat ik besloot om voor mijzelf te beginnen.”
Sprong in het diepe
Steeds wisten zijn werkgevers hem te binden en boeien. Tot begin 2019, toen Rober Dijkhuizen besloot om echt eens de ‘sprong in het diepe water te wagen’. “Er kwamen meteen mooie opdrachten op mijn pad.” Zo hielp hij een van zijn eerste klanten met het (her)structureren van de organisatie. “Hoe optimaliseer je de organisatie en hoe organiseer je de benodigde processen; dat soort vraagstukken kwamen voorbij. Ook heb ik die klant geholpen met het neerzetten van een competentiemanagementsysteem, waarbij ik ook de MT-leden heb getraind in hun rollen en vaardigheden. De directie heb ik bij dit alles gecoacht. Voor dit bedrijf was dit een enorme verandering, het betekende ook dat ze het personeel in alles goed moesten meenemen.”

Verandering als expeditie
Bij opdrachten benoemt de Achterhoeker steeds nadrukkelijk dat niet alles zal gaan zoals je bedenkt. ‘Beschouw het als een expeditie’, zegt hij steevast tegen zijn opdrachtgevers. Zijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer zag hij ook als een expeditie. “Niet alles ging zoals ik had gedacht, ook ik heb leuke en minder leuke dingen meegemaakt. Ik heb een aantal prachtige opdrachten gedaan, maar aan acquisitie kwam ik minder toe. De klassieke fout, zeg maar.” En daar word je weer wijzer van, voegt hij eraan toe.

Haren-omhoog-bezorger
Een opdracht begint voor de verandermanager bij voorkeur met een uitgebreide kennismaking ín het bedrijf. “Als ik bij een bedrijf kom, geef ik altijd eerst mijn ogen de kost. Aan de hand van het PDCA-model (plan, do, check, act) maak ik vervolgens een inventarisatie en actieplan. Daarbij bouw ik feedbackmomenten in. Hoe gaat het nu, waar lopen we tegenaan, wat gaan we doen om het voor elkaar te krijgen? Deze feedbackmomenten helpen in het scherp houden van de betrokkenen. Noem mij de haren-omhoog-bezorger. Ik ben degene die de lastige vragen stelt.” Verrassend of niet, maar daar is echt behoefte aan. “Ik begrijp en voel wat er gebeurt op de diverse niveaus in een bedrijf. En ik weet vaak welke systemen erachter zitten. Ik kan het ook vrij goed uitleggen. Plus ik ben de externe, ik heb geen verborgen agenda’s.”

Lean profeet
Naast advisering verzorgt Rober Dijkhuizen ook training, bijvoorbeeld in leidinggevende en managementvaardigheden. In zijn gereedschapskist zit zelfs expertise in lean vaardigheden. “Ik ben zeker geen lean profeet. Ik ben voorstander van gezond-boeren-verstand, maar daar word je niet mee geboren; dat ontwikkel je. Noem het voor mijn part anders, maar bepaalde dingen zijn gewoon slim om te doen, kosten niet veel geld en leveren tegelijkertijd wel heel veel geld op. Dáár gaat het om.”

Coronacrisis
De huidige coronacrisis gooit roet in het eten van menig ondernemer, zo ook in dat van Rober Dijkhuizen. “Opdrachtgevers zitten op zo’n moment in de overlevingsmodus, zij zitten dan even niet te wachten op iemand die aanklopt om processen te helpen verbeteren.” Toch is voor de ondernemer het glas altijd halfvol. “Ik realiseer mij dat mijn omzet dan nul is. Ik kan thuis blijven zitten en niets doen, maar niets is geestdodender dan dat. Ik vraag daarom mijn klanten ‘waar kan ik je mee helpen?’. Ook als het antwoord is ‘mijn grootste probleem is hoe kom ik de week door?’, kan ik ze coachen of met ze spiegelen. Kost ze niets. Ik bouw nu aan relaties, vanuit de wetenschap dat er zeker weer een tijd komt na corona.”


Effeqtief
Rober Dijkhuizen
Terborgseweg 20
7005 BA Doetinchem
T: 06-26 34 42 66
E: r.dijkhuizen@effeqtief.nl
W: www.effeqtief.nl