IG&D Doetinchem

Login

Project 3D-printers bouwen

Op initiatief van de gezamenlijke Achterhoekse Industriekringen (SIKA) wordt in 6 Achterhoekse plaatsen 3D printers bgebouwd met leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs. De doelstelling is hen te stimuleren in de keuze voor techniek en daarnaast hen bij te brengen dat 3D-printen geen trucje of doel is maar een heel nieuwe wijze van ontwerpen, construeren en produceren.

Na een intensieve voorbereiding, ook vanuit IG&D, zijn op dinsdag 17 september 18 enthousiaste vrijwillige trainers begonnen met hun opleiding. Ze doen dat in hun vrije tijd/avond. Na 6-7 weken leren, bouwen en huiswerk maken, hebben ze hun eigen printer gebouwd en kunnen daarna volop experimenteren op hun eigen printer.


In het vervolg van het traject gaan zij o.a. in Doetinchem 10 leerlingen (Metzo-College) opleiden bij het maken van - ook - hun eigen 3D-printer. Begin 2020 hebben we dan dus ca 80 zelf gebouwde 3D-printers over de Achterhoek. Op termijn wordt toegewerkt naar een soort Achterhoekse 3D-community, waarin deelnemers elkaar stimuleren in die nieuwe denkwijze in vormen, construeren en uiteindelijk het maken van objecten.


Door wezenlijke subsidies van de industriële kringen, waaronder IG&D, is dit project mogelijk gemaakt. Leerlingen betalen een beperkte bijdrage in de kosten. Naast de kringen is ook het Civon (DRU-Industriepark) in Ulft actief behulpzaam in de realisatie van dit project.


Voor meer informatie: Ko van Renssen, voorzitter commissie Arbeid & Scholing, E j.vanrenssen@telfort.nl