IG&D Doetinchem

Login

Monique Schleicher

Passie voor mens en organisatie

‘Hoe wil ik verder met mijn loopbaan?’ Al heel wat mensen zijn in de afgelopen drie jaar over die vraag met loopbaancoach Monique Schleicher in gesprek gegaan. Omdat zij met een reorganisatie te maken kregen, met outplacement of bijvoorbeeld omdat zij wilden ontdekken wat de wereld hen nog meer te bieden heeft. Maar ook hr-medewerkers, leidinggevenden en werkgevers zijn bij Monique Schleicher aan het juiste adres.

Het stoere meisje dat uiteindelijk haar passie vindt in de menselijke kant van het personeelsvak. In het kort is dát het verhaal van Monique Schleicher. Tien jaar lang was zij conducteur bij de Nederlandse Spoorwegen. Ze reisde door het hele land en ontmoette veel mensen. Toen ze daarna na een paar kleine baantjes en een coach- en counselingsopleiding bij TNT de functie kreeg van coach-trainer, wist ze dat ze haar passie gevonden had. “Je kunt wel zeggen dat bij TNT mijn loopbaan is begonnen”, begint de loopbaancoach haar verhaal. Ze zit aan de grote tafel, midden in het kantoor dat ze met drie andere ondernemers deelt. “We kennen elkaar uit de tijd dat we alle vier bij CvJO (Flox Ondernemershuis) ons bedrijf hadden en op zoek waren naar een plek voor onszelf. Dit kantoor is voor ons fantastisch. Als we hier met z’n drieën of vieren zijn, voel je de energie stromen.”

Aandacht geven
Zelf heeft ze naast het kantoor nog een ruimte, waar ze rustig en in huiselijke sfeer met haar klanten in gesprek kan. “Veel mensen die hier komen, doen al lange tijd hetzelfde werk en voelen dat áls ze nog eens iets anders willen, ze het nú moeten doen. Maar daadwerkelijk de volgende stap zetten, vinden ze spannend.” Ook mensen die vanwege een reorganisatie of na ziekte naar iets anders op zoek zijn, helpt Monique Schleicher. “Bij TNT ontdekte ik hoe leuk ik die gesprekken en het aandacht geven vond en dat ik er goed in was. Toen zich een reorganisatie aandiende, kreeg ik van de TNT-leiding goedkeuring om mensen die boventallig waren verklaard, een loopbaangesprek aan te bieden. Ik nam mensen letterlijk mee in het nemen van afscheid van het werk dat zij vaak jarenlang met veel plezier hadden gedaan. Ik vond het prachtig. Vooral als ik bij mensen het kwartje zag vallen en zag dat ze het zelfvertrouwen kregen om de volgende stap te zetten.”

Welkom terug op de werkvloer
Toen zijzelf uiteindelijk ook boventallig werd, besloot de loopbaancoach om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. “Inmiddels had ik de studie HR gedaan, dat bleek een mooie aanvulling. Ik was er helemaal klaar voor om mensen zelf te gaan begeleiden met hun loopbaanuitdagingen.” Drie jaar later bestaat het pakket van de loopbaancoach niet alleen uit advies en coaching en uit rouwbegeleiding, óók verzorgt zij trainingen. “Daar heb ik wel een tijd mee gewacht”, zegt de loopbaancoach. “Ik wilde er heel zeker van zijn dat ik met een training ook echt breng waar deelnemers behoefte aan hebben.” Die behoefte blijkt er bijvoorbeeld bij hr-adviseurs en leidinggevenden. In de nieuwe training ‘Welkom terug op de werkvloer’ leren deelnemers hoe belangrijk het is om medewerkers die na lange tijd ziekte of afwezigheid weer terugkeren op de werkvloer, het gevoel van welkom te geven. “Dit klinkt makkelijk en vanzelfsprekend, maar is het in de praktijk niet. Het is een heel proces, daar leren de deelnemers hun rol in te pakken”, vertelt Monique Schleicher.    

Verbinding
“De rode draad in alles wat ik doe?” Over het antwoord hoeft de loopbaancoach niet na te denken: “Verbinding met mensen. Dat begon al bij de NS en zie je terug in wat ik nu als zelfstandig ondernemer doe. Het in gesprek gaan met mensen, hen begeleiden bij het afscheid nemen van het oude vertrouwde, bij hun rouwgevoelens en in de trainingen.” Het komt bijvoorbeeld ook terug in het initiatief ‘Coach & koffie’ dat Monique Schleicher met een van de andere ondernemers bij haar op kantoor is gestart. “Elke laatste woensdag van de maand kunnen mensen van 9.00 tot 10.00 uur aan ons hun loopbaanvragen stellen.” Met een brede grijns: “Als het aan mij ligt, is dit zeker niet de laatste verbinding die ik leg!”


Op 26 mei 2020 gaat de nieuwe training ‘Welkom terug op de werkvloer’ van start. In een kleine groep krijgen deelnemers de theorie aangereikt én gaan zij letterlijk aan de slag. Info en aanmelden: www.moniqueschleicher.nl.


Monique Schleicher
Hanzestraat 33
7006 RH Doetinchem
T (06) 21 56 57 84
E info@moniqueschleicher.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/moniqueschleicher/