IG&D Doetinchem

Login

Het Achterhoekse 3D-project

Na een oorspronkelijk initiatief in Winterswijk heeft de SIKA (Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek ) in het voorjaar van 2019 aan haar leden gevraagd het project “3D in de Achterhoek” zowel organisatorisch als financieel te ondersteunen.

Doel van het project is meisjes en jongens tussen de 10-15 jaar te interesseren voor Techniek. Het middel is het maken van een eigen 3D-printer. En dan niet alleen het maken maar vooral ook het ontwerpen in 3D(imensionaal) van eigen maakbare producten. Door de extra mogelijkheden van 3D eist met name het ontwerpen een andere denkwijze dan voorheen en is ook zeer uitdagend. "Leg alleen materiaal neer waar je het nodig hebt en liefst niet meer". Dat kan een fikse materiaalbesparing opleveren, dus is in die zin ook duurzaam.
 
Naast de kringen in Borculo, Aalten, Winterswijk, Groenlo en Varsseveld heeft ook IG&D Bedrijvig Doetinchem positief gereageerd. Al snel was er een stuurgroep actief, die het voor elkaar kreeg om al in september 2019 een opleiding te starten voor 18 trainers voor de gehele Achterhoek . Zij hebben allemaal een eigen printer gebouwd om mee te experimenteren en lessen mee te geven. In november 2019 is deze cursus met succes afgesloten door Burgemeester Mark Boumans in zijn functie als voorzitter van de Achterhoek Board.
 
Na het verwerven van alle materialen –veelal ook via sponsoring van Achterhoekse bedrijven– zijn inmiddels 6 groepen met veel enthousiasme gestart met leerlingen van basisscholen en scholen uit het voortgezet onderwijs. In Doetinchem gaat het met name om leerlingen van het Metzo College en twee basisscholen. In andere plaatsen is gekozen voor selectie van leerlingen via de aangesloten bedrijven.
 
De jongeren investeren ook zelf in dit project: alle lessen worden gegeven in de vrije tijd van zowel de trainers als de jongeren. Daarnaast betalen de jongeren een beperkte bijdrage van
€ 100,=. In maart/april 2020 is de cursus afgerond en beschikken alle leerlingen over hun eigen printer. Deze gaat met ze mee naar huis en daar kunnen ze vanuit hun eigen creativiteit producten ontwerpen en maken.
 
De stuurgroep beraadt zich over de wijze waarop de groepen met elkaar verbonden kunnen worden en zo een Achterhoekse community kunnen bouwen met jonge enthousiaste mensen, die de technische ontwikkelingen in de Achterhoek kunnen versterken. Continueren van het project in de komende jaren is eveneens een doelstelling.