IG&D Doetinchem

Login

Doetinchem onderneemt Duurzaam

Een toekomstbestendige en energieneutrale Achterhoek in 2030. Dat is het streven van ondernemers in de Achterhoek, die samenwerken via de aanpak van Achterhoek onderneemt Duurzaam.


Achterhoek Onderneemt Duurzaam werkt samen met de provincie Gelderland, de gemeenten (Berkelland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Bronckhorst en Winterswijk), VNO NCW en de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). De ondernemer krijgt de scan aangeboden, de kosten van de scan worden gedragen door de hiervoor genoemde partijen. Om voor de gratis energiescan al dan niet aangevuld met een duurzaam ondernemen scan in aanmerking te komen, gaat de ondernemer een overeenkomst aan met IG&D, de industriële kring in de gemeente Doetinchem.

Achterhoek onderneemt Duurzaam is een regionaal project vanuit SIKA (Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek). Het project is in april 2018 van start gegaan en heeft een looptijd van drie jaar. Per gemeente is er een lokaal projectteam met vertegenwoordigers van de verschillende ondernemersverenigingen, de gemeente en vertegenwoordigers van het regionale projectteam AOD (commissie DUID).


Via de AOD aanpak kunnen ondernemers gebruik maken van een energiescan, al dan niet aangevuld met een Duurzaam Ondernemen Scan. De scan geeft inzicht in eigen energiebesparingsmogelijkheden, in de energiebesparingsmogelijkheden die wettelijk verplicht zijn en in de investeringen, terugverdientijden en financiële mogelijkheden. In onderstaande kaart staan de producten die vanuit Achterhoek Onderneemt Duurzaam beschikbaar zijn:


De MKB ECU scan is een eenvoudige scan, gericht op detailhandel, die online wordt ingevuld door een junior adviseur die bij het bedrijf op bezoek komt.
de ES (Energiescan) als dan niet aangevuld met een DO (duurzaam ondernemen) deel is bedoeld voor ondernemers met een jaarlijks energieverbruik tussen de 50.000 en 200.000 kWh.
Grootverbruikers (> 200.000 kWh) kunnen een energie onderzoek laten uitvoeren, waarbij ze vanuit het project een korting op de kosten krijgen. Op basis van een intakegesprek volgt in dit geval eerst een offerte. Tot slot start in het 2e kwartaal 2019 een masterclass duurzaam ondernemer voor alle ondernemers uit de Achterhoek die geïnteresseerd zijn.