IG&D Doetinchem

Login

Agelink Uitvaartzorg

Een uitvaartbedrijf met een gevestigde naam en een lang bestaansrecht. Dát is Agelink Uitvaartzorg uit Doetinchem. Directeur Erik Pubben is de vierde generatie in het familiebedrijf. Hij weet precies waar Agelink deze reputatie aan te danken heeft: “Het zijn de mensen die het hier doen.”


Opgegroeid
Voor 35-jarige Erik Pubben was het haast vanzelfsprekend dat hij ooit aan het roer zou staan van het familiebedrijf. Zijn overgrootvader startte het bedrijf in 1948, als R.K. Begrafenisonderneming ‘Doetinchem en Omstreken’. Toen deze Willem Agelink in 1966 plotseling overleed, nam zoon Gerard het bedrijf over. In 1986 kreeg het bedrijf dochter Karin en haar man als eigenaar. De ouders van Erik Pubben dus. “Ik ben letterlijk met dit bedrijf opgegroeid. Vroeger woonden we zelfs naast het bedrijf. Als ik mijn fiets moest pakken, kwam ik door de werkplaats.”

 


Prachtig werk
In het trappenhuis van het uitvaartcentrum aan de Terborgseweg in Doetinchem 126 in Doetinchem hangen de foto’s van Eriks Pubbens voorgangers. “Maar niemand heeft mij ooit gedwongen”, benadrukt de directeur. “Ik vind het prachtig werk om te doen. Wij geven mensen echt de rust en de ruimte om zich voor te bereiden op het afscheid van een overleden dierbare. Dat afscheid is altijd definitief, foute beslissingen kunnen nabestaanden zich eigenlijk niet permitteren omdat je het niet opnieuw kunt doen. Wij helpen hen daarbij.”


Trots op de collega’s
Uit alles spreekt trots. “Dat ben ik ook zeker”, zegt Erik Pubben. “Natuurlijk op ons lange bestaansrecht en het is heel mooi dat klanten ons op het online review-platform waarderen met een 9,4. Maar ik ben vooral trots op de collega’s. We zijn inmiddels met z’n tienen. Zij zijn de mensen die elke keer weer de uitvaart neerzetten.” En daar komt tegenwoordig behoorlijk wat bij kijken. “Het is allang niet meer zo dat de uitvaartondernemer alles bepaalt, dat was vroeger. Nu bepalen de families hoe zij het afscheid willen. De keuzemogelijkheden zijn er tegenwoordig ook naar, al zitten we hier wel in de Achterhoek. Het ‘doe maar normaal’ geldt hier ook. Je ziet dat een afscheid steeds informeler wordt.”

Alles in eigen huis
Erik Pubben en zijn collega’s spelen zoveel mogelijk in op de trends. Het voordeel is dat Agelink Uitvaartzorg alles in eigen huis heeft. “Mensen zijn hier welkom om hun uitvaart te komen voorbespreken of om hun wensen te komen vastleggen. Hoewel wij geen verzekeraar zijn, kunnen wij ook voor die kostenopgave zorgen.” Daarmee is het plaatje nog lang niet compleet, laat Erik Pubben weten. “Wij verzorgen ook zelf het rouwdrukwerk, hebben eigen kisten, koelingen, auto’s en wij verzorgen natuurlijk alle facetten van de uitvaart. Je zou kunnen zeggen dat wij niet afhankelijk zijn van derden.”

Het voordeel? “In praktische zin dat als een familie een fout heeft gemaakt op de rouwkaart, dat wij deze heel snel kunnen herstellen en de kaart opnieuw kunnen drukken. Maar belangrijker is dat wij nabestaanden helemaal kunnen ontzorgen, zodat zij zich kunnen focussen op het afscheid en het verlies.”

Natuurbegraven
Nog even over de mogelijkheden en trends. Erik Pubben: “Natuurbegraven gebeurt steeds vaker. Nabestaanden hebben geen zorg over het onderhoud van het graf en de grafrechten zijn eeuwig. Je ziet ook vaak dat kinderen of kleinkinderen de kist beschilderen. Of dat we tijdens de uitvaart nog even langs de Graafschap gaan, als de overledene een link met de club had. Vaak hoor je: ‘Wat is normaal?’ Of: ‘Wat zouden anderen ervan vinden?’ Maar wat anderen ervan vinden, is totaal niet belangrijk. Ieder afscheid is even normaal als bijzonder.”


Tevreden mensen
Voor de toekomst heeft de directeur geen grootse of uitbundige plannen; dat past niet bij het familiebedrijf. Veel belangrijker vindt hij dat Agelink Uitvaartzorg een mooie organisatie is en blijft. “Dat wil ik zo volhouden”, zegt Erik Pubben. “Het gaat mij om tevreden collega’s die met plezier hun werk doen en daar ook passie voor hebben. En het gevoel aan klanten en hun nabestaanden dat Agelink er voor hen is, op welk moment dan ook.”


Agelink Uitvaartzorg
Terborgseweg 126
7005 BD Doetinchem
T (0314) 32 46 67 (dag en nacht bereikbaar)
E info@agelinkuitvaart.nl


Facebook: https://www.facebook.com/agelinkuitvaart
Twitter: https://twitter.com/agelinkuitvaart
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/agelink-uitvaartzorg