IG&D Doetinchem

Login

Achterhoek Ambassadeurs

Formele ‘klap’ op Regio Deal Achterhoek
Een jaar geleden kreeg 8RHK ambassadeurs goed nieuws uit Den Haag: het Rijk honoreerde de Regio Deal Achterhoek met daaraan gekoppeld een budget van € 20 miljoen euro. In de driekwart jaar daarna hebben Rijk, provincie Gelderland en 8RHK ambassadeurs de Regio Deal samen uitgewerkt. In juli werd de deal vervolgens naar de Kamer gezonden; voor 8RHK ambassadeurs het signaal dat we konden beginnen met de uitvoering. En nu dus de kers op de taart; de formele ondertekening van de Regio Deal op 20 november. In de volgende nieuwsbrief vindt u een overzicht van alle projecten die tot nu toe subsidie ontvangen vanuit de Regio Deal Achterhoek. Lees meer


Foto: Gedeputeerde Peter van ’t Hoog en vz Achterhoek Board Mark Boumans zetten op 20 november 2019 hun handtekening onder de Regio Deal Achterhoek

Achterhoek Challenge nummer 1 van start
Mark Boumans, voorzitter 8RHK ambassadeurs, gaat een uitdaging aan. Hij wil honderd duurzame deelvoertuigen in de Achterhoek laten rijden. De 8RHK Challeng is te volgen via de website en YouTube.
Boumans: “De Achterhoek staat voor grote uitdagingen op het gebied van leefbaarheid. Veel inwoners (scholieren, studenten, werkenden, ouderen) hebben behoefte aan vervoer naar school, station, werk, zorginstelling, ziekenhuis of gewoon naar gezelligheid: familie, vrienden, sportvereniging, clubs. Wat is mooier dan zorgen dat we hier op een eigentijdse manier op inspelen door deelvervoer aan te bieden dat ook nog eens duurzaam is? Het kan gaan om elektrische fietsen, brommers, scooters of auto’s.”
Mark Boumans daagt iedere Achterhoeker uit om mee te doen en bij te dragen. Al veel inwoners en organsiaties hebben gereageerd op zijn oproep. Op 11 december is er een brede bijeenkomst in Mariënvelde waar ideeën van initiatiefnemers, groot en klein, worden samengebracht.
Alle ideeën en initiatieven zijn welkom. Mail naar info@8rhk.nl of bel met 06 2220 2780.

Kick-off Cirkelregio Achterhoek
Op 27 november was de officiële kick-off van Cirkelregio De Achterhoek. De Achterhoek Board keurde de Regio Deal-aanvraag hiervoor goed. Cirkelregio Achterhoek wil de circulariteit op het gebied van proces, producten en projecten versterken. De veertig aanwezigen luisterden onder andere naar Willem Huntink, programmamanager circulaire economie bij de provincie Gelderland en brachten in werksessies zelf ideeën in.
Bekijk zijn presentatie. De coöperatie Cirkelregio Achterhoek wordt binnenkort opgericht. Iedereen kan zich hierbij aansluiten. Meer informatie bij Twan van Vuren, 06-2490 2897

STERA event een groot succes
Het project Smart Technical Education Regio Achterhoek (STERA) biedt al vier jaar op vernieuwende wijze techniekonderwijs aan. Het succesvolle project wordt verlengd en uitgebreid. Achterhoekse scholen en bedrijven hebben zich 26 november 2019 laten inspireren op de Vijverberg tijdens het STERA evenement. De aanwezigen maakten kennis met moderne technologieën, zoals VR, AR, drones en de HoloLens. Trendwatcher Farid Tabarki liet de deelnemers de voordelen en de kansen van de moderne technologie zien. Er waren daarnaast verschillende Experience sessies.
Lees het artikel van Miriam Szalata, geschreven voor Achterhoek Nieuws.

Het fitste bedrijf in de gezondste regio
Overheden, organisaties en het bedrijfsleven willen dat de Achterhoek de gezondste regio van Nederland wordt. Deze ambitie is om een verschuiving teweeg te brengen naar slimmere zorg en het voorkomen van ziekten.
Het Fitste bedrijf van De Achterhoek gaat samen met de Gezondste regio optrekken om te kijken hoe wij  werkgevers in de Achterhoek het best kunnen ondersteunen om zodoende een bijdrage te leveren aan de ambitie voor 2030.

Platform Jong Wonen Achterhoek helpt jongeren bij hun woonzoektocht
Jongeren in de Achterhoek hebben behoefte aan een centrale informatieplek voor wonen in de Achterhoek waar ze terecht kunnen met vragen als: Kan ik bij mijn ouders wonen? Welke hypotheken zijn er? Hoe krijg ik huurtoeslag? Waaruit bestaat het proces van aankoop? Of wat is invloed van studieschuld?

Ellen Klein Gunnewiek heeft daarom het platform Jong Wonen Achterhoek opgericht. Het verbindt jongeren direct met de juiste personen bij overheid en bedrijven.: Ellen: “Zie het als een wegwijzer, waar jongeren met allerlei vragen over wonen terecht kunnen.” Korte lijnen en persoonlijk contact met de juiste mensen bij bedrijven en overheid is voor het platform erg belangrijk. Ellen zoek dan ook graag samenwerking met Achterhoekse bedrijven en overheden.
Wil je meer weten of wil je misschien samenwerken? Neem dan contact op via de site www.jongwonenachterhoek.nl.

‘Slimme huizen’ maken wonen veiliger voor ouderen
Leefsamen Achterhoek is een project om het langer thuis wonen veilig en verantwoord te laten verlopen en de samenredzaamheid te versterken. De slimme sensoren alarmeren het sociale netwerk van een oudere bij een noodgeval, zoals een brand. Het is een nieuwe variant van naoberschap waarmee de formele zorg deels wordt ontlast. Voor het eerst wordt in Nederland op deze schaal de techniek met behulp van buren ingezet. In 2019 zijn duizend woningen voorzien van ‘slimme sensoren’ van Leefsamen Achterhoek. Begin 2020 komen daar minimaal 375 huizen bij met ondersteuning van Achterhoek ambassadeurs. Ruim de helft van deze woningen wordt bovendien in kaart gebracht met een thuisscan. Lees meer.

Achterhoek Inspiratiefestival: op naar een tweede editie
Zo’n 15% van de festivalbezoekers heeft in een enquête gereageerd op het Achterhoek Inspiratie Festival dat in september werd georganiseerd. Een ruime meerderheid waardeerde het Festival met een 7 of meer. Ondanks dat 50% vooraf geen goed beeld had van het Festival, vindt 86% dat er een tweede editie moet komen. Daarbij adviseert men om nog meer de ‘gewone Achterhoeker’ te trekken. De Achterhoek Board gaat een tweede editie organiseren in de zomer van 2020.